Disconnected / Reconnected

September – november 2020

Met het project Disconnected / Reconnected wil kunstenaar Jonathan Wanders mensen prikkelen en uitdagen. Het is een oproep tot een open dialoog. Disconnected / Reconnected doet dit door de confrontatie op te zoeken met onze collectieve recente geschiedenis en te laten zien hoe die verbonden is met onze situatie vandaag. Op bijzondere wijze worden iconische gebeurtenissen in een lokale setting beleefbaar en wordt een ander perspectief geboden aan een breed publiek.

Vrijheid
Het besef dat vrede en vrijheid niet vanzelfsprekend zijn, wordt met dit project doorgegeven aan huidige en toekomstige generaties op een vernieuwende, prikkelende en uitdagende manier. Onze vrijheid om te gaan en te staan waar we willen is door de Covid-19-maatregelen fors ingeperkt. De beelden van de kunstinstallatie herinneren ons aan andere schokkende gebeurtenissen die van invloed waren en nog altijd zijn op onze vrijheden. De beelden zelf zijn niet schokkend, eerder vredig. Maar het gaat daarbij wel om een onheilspellende vrede.

Het kunstproject bestaat uit een installatie van 6 prikkelende en confronterende beeldborden in de openbare ruimte en een publiek toegankelijke debatavond, waarbij de open dialoog en het (opnieuw) leggen van verbindingen centraal staan. Het streven is dat de installatie met meerdere edities op diverse locaties wordt gepresenteerd.

Eerste editie
De eerste editie vindt plaats in Reijmerstok (NL). De installatie is te zien van 12 september t/m 11 november 2020. De debatavond is openbaar en zal in diezelfde periode te beleven zijn.

Deze data zijn symbolisch gekozen: op 12 september 1944 begon de bevrijding van Nederland in Mesch en op 11 november 1918 werd de wapenstilstand ondertekend. Het einde van de Eerste Wereldoorlog. Toen was het station in Eijsden even wereldnieuws dankzij de vluchtende Duitse keizer Wilhelm II. Zowel Mesch als Eijsden zijn gesitueerd in gemeente Eijsden-Margraten.

Installatie
Zes beelden van iconische gebeurtenissen zijn in een lokale setting geplaatst en te zien in de openbare ruimte. De beelden zijn samengesteld uit foto’s, gemaakt met een smartphone in de gemeenten Maastricht, Gulpen-Wittem en Eijsden-Margraten, in combinatie met censurerende kleurvlakken waardoor een sterk geabstraheerde vertaling ontstaat van de gebeurtenissen.

Met het koppelen van iconische gebeurtenissen aan de lokale omgeving wil de kunstenaar het bewustzijn prikkelen dat de wereld niet ophoudt bij de grenzen van het eigen leef- en woongebied. Het proces van ontkoppelen naar (opnieuw) koppelen, van disconnected naar reconnected.

Van links naar rechts zijn de volgende beelden te zien:

  • Twin Towers, 2001 / ----------- -------- --------, ---------
  • Theo van Gogh, 2004. Charlie Hebdo, 2015 / Grote Staat, Maastricht
  • MH17, 2014 / Akker, Wittem
  • Alan Kurdi, 2015 / Dagstrand, Oost-Maarland
  • Brussel, 2016 / Treinstation, Eijsden
  • Christchurch. Sri Lanka, 2019 / Sint Servaasbasiliek, Maastricht

De beelden verwijzen naar tragische gebeurtenissen, maar toch is Jonathan optimistisch en ziet hij de toekomst positief. “Het verleden maakt wie we zijn, maar de toekomst bepaalt wat we doen en worden. Wij kunnen zelf beslissen wat we meenemen naar de toekomst. Als samenleving hebben we zo langzamerhand alle middelen tot onze beschikking, nu is het zaak ze op de juiste manier in te zetten. Dat betekent ook dat we de confrontatie en verbindingen moeten opzoeken, als startpunt voor het voeren van een dialoog.”

Beeldcultuur en de rol van de smartphone
De mens ziet vandaag de dag waarschijnlijk meer beelden dan iemand 100 jaar geleden in zijn hele leven. Wat doet dit met ons? Het lijkt alsof we onverschillig en zelfs immuun worden voor al het ellendige nieuws en beelden waarmee we telkens geconfronteerd worden.

De foto’s van de installatie zijn met een smartphone gemaakt in de vorm van snapshots zoals die tegenwoordig overal worden gepost op sociale media. Deze vorm zorgt voor meer betrokkenheid van de toeschouwers dan het gebruik van professionele foto’s. Iedereen kan de foto immers zelf gemaakt hebben. Sinds de introductie van de smartphone is iedereen een potentiële fotograaf en verslaggever.

Ons leven is tegenwoordig onlosmakelijk verbonden met de smartphone. We volgen er de wereld mee en leggen ons leven er mee vast. Soms lijkt dit een verslaving, iets negatiefs, ook in relatie tot privacy. Voor talloze vluchtelingen is de smartphone echter ontzettend waardevol en onmisbaar als communicatiemiddel met hun familie of voor het bepalen van een veilige route. Velen hebben hun leven te danken aan hun smartphone.

De installatie stimuleert bezoekers om de getoonde locaties zelf te bezoeken en gebeurtenissen zelf op te zoeken met hun smartphone. De smartphone als hulpmiddel bij het proces van ontkoppelen naar (opnieuw) koppelen.

Jonathan Wanders
De werken van kunstenaar Jonathan Wanders (1982) bestaan voornamelijk uit grote landschapsprojecten en kleinere, persoonlijke objecten en installaties. De landschapsprojecten hebben meestal een maatschappelijk, tijdelijk karakter en zijn gesitueerd in de openbare ruimte om een breed publiek te bereiken, te prikkelen en een open dialoog te stimuleren. Lees meer

Disconnected / Reconnected is een vervolg op projecten van Jonathan zoals: Vluchtelingen (#1), Remembrance Road (#3) en Memorial Wall (#2).

Crowdfunding
Om Disconnected / Reconnected te financieren is er gebruikgemaakt van crowdfunding via het platform Voordekunst. Naast het realiseren van financiering is crowdfunding een goede manier om publiek te betrekken bij de ontwikkeling van een kunstproject. Het publiek kan het proces volgen via diverse updates en ziet het werk op de campagnepagina en sociale media tot leven komen.

 

Voordracht toespraak tijdens opening Disconnected / Reconnected - 12 september 2020, Reijmerstok

 

De toespraak zoals voorgedragen door Jonathan Wanders tijdens de opening van Disconnected / Reconnected op 12 september 2020 in Reijmerstok (NL), is hier te lezen. Teksten mogen worden overgenomen, maar uitsluitend met bronvermelding en toestemming van Jonathan Wanders.

 

Nieuws

 

Titel: Disconnected / Reconnected
Locatie, editie 1: Reijmerstok (NL). De installatie is geplaatst in en aan de rand van de wei gelegen aan de Reijmerstokkerdorpstraat, de Provinciale weg N598 en aan de openbare parkeerplaats tegenover eetcafé A Gen Ing. Adres: Provincialeweg 1, Reijmerstok. De installatie is openbaar toegankelijk. De debatavond vindt plaats in Gemeenschapshuis A Gen Ing. Adres: Reijmerstokkerdorpsstraat 177, Reijmerstok.
Proces: Januari 2019 t/m september 2020.
Periode, editie 1: Installatie van 12 september t/m 11 november 2020. Datum van debatavond is nog niet bekend.
Materiaal: 7 dibond borden met full colour opdruk en mat beschermlaminaat. 7 metalen frames met aluminium-look coating.
Afmetingen: De installatie bestaat uit 6 beeldborden en 1 infobord. Elke bord is 1,2 m breed x 0,9 m hoog x 4 mm dik, geklemd in een metalen frame. Onderkant borden zijn 1,1 m boven maaiveld, bovenkant borden op 2 m. Maat palen metalen frames: 50 x 50 mm. Totale breedte van de installatie is 32 m.
Initiatief: Jonathan Wanders.
Financiering en donateurs: Provincie Limburg, Stichting Brand Cultuurfonds Limburg, Stichting Kanunnik Salden/Nieuwenhof, Elisabeth Strouven Fonds, Gemeente Gulpen-Wittem, Stichting Art Buro Limburg, Coöperatiefonds Rabobank Zuid-Limburg Oost, HeusschenCopier Landschapskracht, Stichting Fonds voor Sociale Instellingen, carlabloemen.nu en alle donateurs van Voordekunst.
Met speciale dank aan: Evelyne Wanders-Schreurs, Hanny Wanders-Faarts, Valentine Wanders, Gilles van de Wouw, Marc Heusschen, Margot Krijnen, Robert-Michael Joseph, Ko van Dun en Wanda Reiff. Dank aan Eetcafé A Gen Ing voor de gastvrijheid en familie Huynen voor het beschikbaar stellen van een gedeelte van de wei voor de installatie.
Foto’s: Ralph Sluysmans.
© Jonathan Wanders