Images

Met het project Disconnected / Reconnected wil kunstenaar Jonathan Wanders mensen prikkelen en uitdagen. Het is een oproep tot een open dialoog. Disconnected / Reconnected doet dit door de confrontatie op te zoeken met onze collectieve recente geschiedenis en te laten zien hoe die verbonden is met onze situatie vandaag. Op bijzondere wijze worden iconische gebeurtenissen in een lokale setting beleefbaar en wordt een ander perspectief geboden aan een breed publiek.

Images

Op 12 september 1944 begon de bevrijding van Limburg en Nederland in Mesch, in gemeente Eijsden-Margraten.

Images

Op 12 september 1944 begon de bevrijding van Limburg en Nederland in Mesch, gemeente Eijsden-Margraten.

Images

Op 12 september 1944 begon de bevrijding van Limburg en Nederland in Mesch, in gemeente Eijsden-Margraten.

Images

Project X was door kunstenaar Jonathan Wanders ontwikkeld en gerealiseerd ter ere van de 10e editie van De Poorten van Reijmerstok, een internationale kunstexpositie die iedere twee jaar wordt georganiseerd in het Zuid-Limburgse Reijmerstok. De jubileumeditie vond plaats op 21 mei 2018 - Tweede Pinksterdag - en had als thema Natúúrlijk Reijmerstok.

Images

Op 24 maart 2016 is het kunstwerk Regenboog gerealiseerd ter gelegenheid van de tv-serie ‘Natuurlijk voor elkaar’, op de Meerse Kamp in Stevensweert. Vrijwilligers hebben toen een nieuwe hoogstamboomgaard aangelegd én samen met kunstenaar Jonathan Wanders het kunstwerk geplaatst. Regenboog markeert als kleurrijk landmark de entree van Stevensweert, gesitueerd aan een grote visvijver in een mooie, groene omgeving.

Images

Bij ’t Ven in Nunhem heerst een bijzondere, sacrale sfeer. Een introverte plek die zich openbaart aan het water van het bosven in het natuurgebied Leudal. Op 25 februari 2016 is ter gelegenheid van de tv-serie ‘Natuurlijk voor elkaar’ een korte wandelroute aangelegd en het bosven vrijgemaakt. Centraal punt in de route ‘Ommetje Nunhem’ is het ’t Ven, waar op een bankje kan worden genoten van het rustgevende uitzicht. Een plek bij uitstek geschikt om te reflecteren, om tot bezinning te komen.

Images

Het kunstproject Vluchtelingen (#1) verbeeldde het tijdloze verhaal van een terugkerende realiteit: het vluchtelingenthema. Elke dag worden mensen over de hele wereld gedwongen hun huizen te ontvluchten uit angst voor dood of vervolging. Weg van armoede, uitzichtloosheid en onderdrukking nemen zij alleen mee wat ze kunnen dragen. Wanneer zij de internationale grenzen overschrijden worden ze vluchtelingen genoemd. Ze steken oceanen en mijnenvelden over. Velen zullen nooit meer terugkeren. Ze zetten hun leven en hun toekomst op het spel.

Images

Wil je de geschiedenis levend houden, dan moet je mensen telkens weer prikkelen. Het kunstproject Remembrance Road was een levendig, prikkelend en tijdelijk monument. Deze tweede editie was te ervaren van april t/m juni 2015 langs de provinciale weg N278 (verbinding Maastricht-Aken), tussen Margraten en Cadier & Keer én langs de doorgangsweg bij Henri-Chapelle (BE). Dit ter gelegenheid van de jaarlijkse Dodenherdenking (4 mei), Bevrijdingsdag (5 mei) en Memorial Day (eind mei).

Images

Om mensen op een toegankelijke manier te Herinneren aan de bevrijding 70 jaar geleden was de installatie Memorial Wall (#1) van augustus 2014 t/m september 2019 te zien bij Hoeve Dobbelsteijn te Margraten (NL), aan de kruising met stoplichten, langs de provinciale weg N278. Het drieluik van 20 m breed en 4 m hoog bestond uit drie grote fotodoeken met historische foto’s en het logo van Liberation Eijsden-Margraten. De foto’s toonden de warme band tussen de bevrijders en in de inwoners van Eijsden-Margraten.