Royal Dutchies

Augustus 2016 – april 2017

In augustus 2016 kreeg Jonathan Wanders de opdracht van Banketbakkerij Nora B.V. om een totaalconcept te ontwikkelen voor een geheel nieuw product: een stroopwafelkoekje. Een koekje geïnspireerd op de welbekende Hollandse stroopwafel. Voor deze bijzondere opdracht ging Jonathan de samenwerking aan met all-round creative Nadine de Burlett.

Na uitvoerige brainstormsessies en research zoals het bezoeken van diverse winkels, bekijken van zowel koekjes- als chocoladeschappen én het testen van koekjes :) werd in verschillende fases een totaalconcept ontwikkeld met herkenbare identiteit: van ontwerp koekjes (incl. mal) tot diverse verpakkingen, van huisstijl en storytelling tot bedenken gebruiksmomenten en toepassingen, zowel business to business als business to consumer. Zo ontstond de belevingswereld van de Royal Dutchies!

De ontwikkeling van de Royal Dutchies
Banketbakkerij Nora B.V (Nora Biscuits) is ontstaan in 1906 en opgericht door de familie Raeven in Noorbeek. Vandaar de naam: NoRa (Noorbeek Raeven). Van bakkerij die traditionele vlaaien en broden maakten, biedt Nora tegenwoordig wereldwijd een compleet assortiment aan van koekjes en banketproducten. In 2016 wilden ze hun assortiment graag uitbreiden met een koekjesvariant van de Hollandse stroopwafel en dit nieuwe product presenteren tijdens de ISM-beurs in Keulen, Duitsland (29 januari t/m 1 februari 2017). ‘s Werelds grootste vakbeurs voor snoep en snacks.

Over zo goed als de hele wereld is de stroopwafel een bekend product en in opkomst in o.a. de Verenigde Staten en Azië. Het wordt gezien als een écht Nederlands product, waarbij de middelgrote, ronde variant het meest bekend is. Meestal heeft zowel het imago als de verpakking een Hollandse en ambachtelijke uitstraling. Wij vonden het belangrijk om dit Hollandse karakter op een eigentijdse en familiale (gezellige) wijze door te ontwikkelen en te kiezen voor een herkenbare, uitgesproken en speelse verpakking. Het is tenslotte een lekker product voor iedereen!

Tijdens de research fase ontstond de naam voor de stroopwafelkoekjes: Royal Dutchies. Royal, aangezien Nora hofleverancier is en vanwege de royale beleving als je het koekje eet. En Dutch omdat het een typisch Nederlands product is. Om het meer catchy, vriendelijk en speels te maken, te koppelen aan personages en rekening houdend met toepassingen (Mag ik een Dutchie?, Dutchie to go etc.) werd dit verder ontwikkeld naar Royal Dutchies. Tenslotte werd gekozen voor een smakelijk en vol lettertype dat mooi past bij de stroperige caramelvulling.

Totaalconcept als belevingswereld
De stroopwafel is herkenbaar door zijn ronde vorm en ruitmotief. De stroopwafelkoekjes zijn opgebouwd uit drie cirkels met ruitmotief, die als het ware gelijkenis hebben met drie mini stroopwafels. Deze ‘rechthoekige’ vorm is zowel esthetisch gekozen, als praktisch i.v.m. het vasthouden van het koekje en het produceren van het koekje en de verpakking. Het stroopwafelkoekje past mooi in een rechthoekige verpakking en doos. Er zijn drie verschillende stroopwafelkoekjes ontworpen, telkens met het logo van de Royal Dutchies en twee bekende Hollandse iconen. De volgende iconen zijn te herkennen: tulp, windmolen, grachtenpandjes, zeilbootje, klompen en een kussend boerenjongetje en -meisje op klompen.

De Royal Dutchies is een belevingswereld waarin een gezin (vader, moeder, dochter, zoon) centraal staat, met typisch Hollandse elementen zoals de bakfiets en grachtenpandjes. Op een dynamische wijze ontstaan er verbindingen (verhalen) tussen die verschillende elementen: storytelling. Er is gekozen voor een eenvoudig kleurenpalet, de Nederlandse oranje en blauwe tinten, afgewisseld met wit en zwart. Deze sterke en herkenbare basiselementen en -kleuren bieden veel uitbreidingsmogelijkheden en potentiele toepassingen. De wereld van de Royal Dutchies is oneindig…

 

Titel: Royal Dutchies
Proces: Augustus 2016 t/m april 2017
Voltooiing: Januari - april 2017, conceptpresentatie tijdens ISM-beurs 2017
Afmetingen: Een stroopwafelkoekje is 36x6x88 mm (bxlxh), de afmetingen van de verpakkingen variëren
Opdrachtgever: Banketbakkerij Nora B.V. / Nora Biscuits
Foto’s en beelden: Jonathan Wanders X Nadine de Burlett
© Jonathan Wanders X Nadine de Burlett