Memorial Wall (#1)

Augustus 2014 - september 2019

Om mensen op een toegankelijke manier te Herinneren aan de bevrijding 70 jaar geleden was de installatie Memorial Wall (#1) van augustus 2014 t/m september 2019 te zien bij Hoeve Dobbelsteijn te Margraten (NL), aan de kruising met stoplichten, langs de provinciale weg N278. Het drieluik van 20 m breed en 4 m hoog bestond uit drie grote fotodoeken met historische foto’s en het logo van Liberation Eijsden-Margraten. De foto’s toonden de warme band tussen de bevrijders en in de inwoners van Eijsden-Margraten.

Remembrance Road (#1) en Memorial Wall (#1) maakten onderdeel uit van Liberation Eijsden-Margraten, een jubileumprogramma dat recht deed aan het bijzondere feit dat iedereen in de Euregio al 70 jaar in vrijheid mag leven.

Fotodoek links
De familie Smeets, bewoners van De Muggehof, een boerderij aan de Schansweg in Laag-Caestert (buurtschap van Eijsden), had de eer als eerste Nederlanders bevrijd te worden. Op 12 september 1944, omstreeks 11:30 uur, bereikten de eerste pantserwagens van de C-troop van het 113e squadron de boerderij. Op de foto Willem Smeets (rechts), huishoudster Catharina ('Triensje') Roebroeks uit Libeek en Jan (‘Sjeng’) Duijsens (van boerderij Navagne, ‘De Sjaans’). Zij worden vergezeld door vier soldaten van het 120e regiment. Foto: Pierre Smeets, edit: JW.

Fotodoek midden
Het (bloesem)logo van Liberation Eijsden-Margraten met de tekst ‘Voel de geschiedenis, ontdek je wortels’. De foto is gemaakt in de ochtend van 13 september 1944 door Jef Wetsels (1924-2011) bij zijn ouderlijk woonhuis. Sergeant Oscar Houser, D-compagnie, 1e bataljon van het 117e, hijst op verzoek van de familie Wetsels de Nederlandse driekleur aan de gevel van hun boerderij in Moerslag. Foto: Jef Wetsels, edit: JW.

Fotodoek rechts
Op de zwart-wit foto uit 1946 is een jonge Maria Habets-Abrahams (ca. 10 jaar) te zien, knielend voor een houten grafkruisje op de Amerikaanse Begraafplaats te Margraten. Zij symboliseert het begin van het toen meteen succesvolle en zeer omvangrijke adoptiegraven-programma in Margraten. Maria kwam uit Simpelveld en is daar blijven wonen tot haar overlijden in 2018. Foto: Jean Smeets, edit: JW.

Kunstenaar Jonathan Wanders over zijn installaties: "We proberen de geschiedenis in leven te houden via monumenten en rituelen. Maar doordat monumenten worden gebouwd om de tand des tijds te doorstaan, verliezen ze de macht om de toeschouwer daadwerkelijk te prikkelen en trekken ze niet langer de aandacht. Hetzelfde geldt voor rituelen, de twee minuten stilte lijkt een kwestie van afvinken geworden. Meer vorm dan inhoud. Mensen moet je blijven prikkelen om de geschiedenis in leven te houden én de relevantie laten zien door het leggen van de juiste verbindingen.”

 

Remembrance Road (#2) (Official Video #1). Vanaf 0:49 is Memorial Wall (#1) te zien.

 

Nieuws

  • Gevonden! // artikel VIA Eijsden-Margraten // 20 september 2017

 

Titel: Memorial Wall (#1)
Locatie: Gevel Hoeve Dobbelsteijn (Rijksweg 6-8, Margraten, NL). Bij stoplichten, langs provinciale weg N278. Openbaar toegankelijk
Proces: Mei t/m augustus 2014
Tijdelijk te beleven: Augustus 2014 t/m september 2019
Materiaal: Drie frontlit PVC doeken met ringen rondom incl. drie aluminium gevelframes met verzinkten ijzeren muur- en hoeksteunen en spanelastieken
Afmetingen: Drieluik van 20 m breed x 4 m hoog, op 1 m boven maaiveld. Doek links en rechts: 6,5 m breed x 4 m hoog. Doek midden: 5 m breed x 4 m hoog
Opdrachtgever: Gemeente Eijsden-Margraten
Met speciale dank aan: Provincie Limburg, Jo Purnot, Frans Roebroeks
Bronnen historische foto’s: www.heemkunde-margraten.nl en boek De bevrijding van Eijsden-Margraten in September 1944. 2015, diverse auteurs
Foto’s: Ralph Sluysmans, www.heleneterra.nl
Video: Jozef Houben, Let it Edit
© Jonathan Wanders